Knihovna Karla Hynka Máchy je veřejnou knihovnou, pověřenou výkonem regionálních funkcí. Poskytuje svým uživatelům knihovnické a informační služby v návaznosti na systematicky budovaný knihovní fond a databáze knihovny. Podle možnosti zajišťuje přístup k dalším informačním systémům.

Naše knihovna

Štítky

KAFKA100 – Kafka a Felice – Karel František Tománek / autorské čtení, prezentace a diskuse o připravované divadelní hře

Pondělí, 10. červen 2024 od 19:00

Hospoda U letního kina

AKCE JE PŘÍSTUPNÁ BEZ PŘEDCHOZÍ REZERVACE

Cena

vstup zdarma

Místo akce

Hospoda U letního kina
Střelecký ostrov 488
Litoměřice

NEPŘEHLÉDNĚTE: AKCE SE KONÁ V HOSPODĚ U LETNÍHO KINA!

KAFKA 100 

Sto let uplynulo od smrti Franze Kafky, jednoho z literárně nejvlivnějších spisovatelů 20. století. Připomeneme si jej několika zajímavými akcemi! Připravili jsme pro vás soutěže, komiksový workshop s Markem Rubcem či právě autorský večer s K. F. Tománkem.  

KAFKA A FELICE

Dopisy Felice přinášejí nejen fascinující svědectví o jednom milostném vztahu,  ale i otevřenou a nesmírně drásavou zprávu o samotném Kafkovi. Inspirací pro napsání tohoto textu byl pětiletý nesmírně komplikovaný milostný vztah Franze Kafky a Felice Bauerové, který zásadně ovlivnil Kafkův zápas o možnost vlastní tvorby.

Karel Tománek je nahlíží, interpretuje a inscenuje nikoli pouze jako svědectví o jednom vztahu; mnohem více tu jde o dialog, který on – dramatik a dramaturg – vede s Kafkou při práci na divadelní hře, jejímž hlavním hrdinou je právě Kafka.

Setkání představuje formát „otevřené dílny“, předmětem diskuse bude nejen hotový text, ale i  dramaturgie jeho vzniku. 

Karel František Tománek

divadelní dramaturg a dramatik. Životem a dílem Franze Kafky se zabývá dlouhodobě. Poslední rok Kafkova života byl námětem pro jeho divadelní hru Kafka’24, kterou v roce 2014 uvedlo v režii Jana Mikuláška Dejvické divadlo. Napsání hry předcházely podrobné konzultace s překladatelem a znalcem díla Franze Kafky dr. Josefem Čermákem.

Připravovaná hra s pracovním názvem „Doteky,Fascinace.Odcizení“ se  týká raného období Kafkova života, resp. jeho pětiletého vztahu s Felice Bauer, který by mohl být vším, jen ne „normálním“ milostným vztahem. 

Při přípravě textu vycházel Tománek nejen z dochované korespondence a deníkových záznamů Franze Kafky, ale i z další sekundární literatury (např. Canetti, Čermák, Platzová, Brod atp.).

Štítky:
čtení hra Kafka

Back to top