Knihovna Karla Hynka Máchy je veřejnou knihovnou, pověřenou výkonem regionálních funkcí. Poskytuje svým uživatelům knihovnické a informační služby v návaznosti na systematicky budovaný knihovní fond a databáze knihovny. Podle možnosti zajišťuje přístup k dalším informačním systémům.

Naše knihovna

Štítky

Věčný Řím – ROMA AETERNA / přednáška

úterý, 24. září 2024 od 17:00

Knihovna K.H. Máchy

AKCE JE PŘÍSTUPNÁ BEZ PŘEDCHOZÍ REZERVACE

Cena

vstup zdarma

Místo akce

Galerie knihovny, 2. patro

Titulek  není „oběhaná“ floskule  a právě to chce oživit přednáška Dr. Ivo Chmelaře z jeho byť krátkého studijního pobytu  v tomto městě.

Autor se prvořadě zabýval celkem málo známou episodou z dějin Města, tedy římským pobytem královny Kristiny Švédské, dcery slavného hrdiny třicetileté války Gustava Adolfa, kdy tato vlastně skandálně abdikovala na švédský trůn, přestoupila ke katolicismu a podporou císaře a papeže se usídlila v Římě, kde se obklopila velmi zajímavým kruhem umělců, vědců, alchymistů. V souladu s návštěvou míst, které přednášející stačil také navštívit, bude hovořit o některých dalších zajímavostech Říma antického, renesančního, barokního a z období romantismu, kdy tu žili a jsou pochování pověstní nebo zajímaví  němečtí a angličtí básnící a další kulturní osobnosti.    


Back to top