Knihovna Karla Hynka Máchy je veřejnou knihovnou, pověřenou výkonem regionálních funkcí. Poskytuje svým uživatelům knihovnické a informační služby v návaznosti na systematicky budovaný knihovní fond a databáze knihovny. Podle možnosti zajišťuje přístup k dalším informačním systémům.

Naše knihovna

Štítky

Vážení čtenáři,

v sobotu 26. října a v pondělí 28. října bude knihovna  zavřena. Děkujeme za pochopení.

MÁCHOVOU STOPOU – 16. ROČNÍK / vyhlášení výsledků literární soutěže

Sobota, 23. listopad 2024 od 15:00

Knihovna K.H. Máchy

AKCE JE PŘÍSTUPNÁ BEZ PŘEDCHOZÍ REZERVACE

Cena

zdarma

Místo akce

Galerie knihovny, 2. patro

Slavnostní vyhlášení výsledků literární soutěže za účasti spisovatelek a novinářek Markéty Pilátové a Ivany Myškové, které letos také zasedly v porotě soutěže. 

O soutěži

   Literární soutěž Máchovou stopou má svůj počátek v roce 2009. S nápadem přišla Mgr. Eva Filandrová, pedagožka Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích. Již tehdy vzalo soutěž pod svá křídla město a dodnes ji podporuje. Od počátku bylo snahou oslovit dosud neznámé autory, nabídnou jim možnost realizovat jejich nápady, případně jim i pomoci v dalším tvůrčím rozvoji.

   V roce 2012 soutěž kompletně převzala Knihovna Karla Hynka Máchy v Litoměřicích. Administrátorem se stal Jaroslav Balvín, který v této funkci setrval až do jubilejního 10. ročníku. Ustálila se také podoba soutěže. Je vyhlašována vždy na jaře, a to ve dvou kategoriích – do 18 let (žáci a studenti středních škol) a v kategorii dospělých. V porotách jednotlivých ročníků zasedaly známé osobnosti literární scény, např. Iva Pekárková, Irena Obermannová, Petra Hůlová, Miloš Urban, Josef Formánek, Petra Soukupová, Markéta Lukášková, Miloš Doležal a další. Letos k nim přibyly Markéta Pilátová a Ivana Myšková. Celý ročník byl vždy zakončen slavnostním předáváním cen s krátkým kulturním programem a rozborovým seminářem, v němž porota individuálně hodnotila s autory jejich oceněné práce.

   Od roku 2019 je administrátorem soutěže Mgr. Petr Bašus. Soutěž pokračuje v obdobném formátu. Novinkou je, že na vybrané autory z řad soutěžících čeká kromě věcných cen jako odměna také celodenní kurz tvůrčího psaní. Lektory jsou zkušení autoři (Radek Fridrich, Viktor Špaček, Tereza Boučková, Dana Emingerová, Radek Malý…). Tato součást soutěže je zaštítěna Gymnáziem Josefa Jungmanna v Litoměřicích s finanční pomocí Ústecké komunitní nadace a společnosti Hennlich Litoměřice.


Back to top